Ułatwienia dostępu
ROLADA MIĘSNA Z JAJKIEM OTULONA BOCZKIEM
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do głębokiej miski dać mielone mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Na stole rozłożyć płat foli aluminiowej, delikatnie posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt na grubość palca. Na środku układać jajka jedno za drugim, uformować roladę przekładając mięso wokół jajek. Gotową roladę obłożyć plastrami boczku. Całość razem z folią delikatnie przełożyć do prostokątnej foremki, przykryć folią i ponacinać w kilku miejscach. Piec 40 minut w 1800 po tym czasie zdjąć folię i zapiec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia się boczku.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kniażycach