Ułatwienia dostępu
BABKA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z BIAŁĄ KAPUSTĄ
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jaja, pietruszkę, koper, majeranek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć podsmażoną białą kiełbasę na to resztę masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 60 minut.
AUTOR: Stowarzyszenie im. Ks. J. Twardowskiego działające na rzecz rozwoju Hermanowic
SERNIK Z KRATKĄ
Składniki:
Ciasto:
Ser:
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, ¼ odkładamy, pozostałą część wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem następnie dodajemy ser cały czas ucierając, następnie dodać budyń i proszek do pieczenia, na koniec pianę z białek delikatnie mieszając. Masę serową wylać na ciasto, z pozostałego ciasta zrobić kratkę. Piec 1 godz. 30 min. w 180 oC
Tort z ajerkoniakiem
Składniki:
Ciasto:
Masa:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Piec w 200 oC przez 30 min. Ostudzić.
Masa: Żelatynę rozpuścić. Masło z cukrami utrzeć na puszystą masę, 3 zółtka wymieszkać z adwokatem (odłożyć 2 łyżki likieru) i stopniowo dodawać do masy. Dodawać powoli żelatynę, ucierać do momentu tężenia. W tym czasie ubić śmietanę (można dodać śmietan-fix), ¼ ubitej śmietany odłożyć do ozdobienia. Następnie ubić 3 białka na sztywno i wymieszać powoli z masą. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę następnie skropić pozostałym likierem i ozdobić śmietanką według uznania. Obłożyć rurkami. Wstawić do lodówki na 4 – 5 godzin.
Autor przepisu: Dorota Becker
TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
Ciasto ciemne:
Ciasto jasne:
Krem:
Sposób przygotowania:
Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem Na sztywną pianę, dodać żółtka. Następnie kakao
i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.
Ciasto jasne: Białka ubić z cukrem na koniec dodać zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.
Krem: Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, mąką i kakao. Pozostałą część mleka zagotować cukrem i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
Ciemne ciasto przekroić na pół, przekładać: ciemne, krem, jasne, krem, ciemne. Polać polewą i przyozdobić według uznania.
Autor przepisu: Helena Pieniądz
PASCHA CARSKA
Składniki:
(jak jest mokry odcisnąć w gazie)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, cukier waniliowy, olejek. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać czekoladę roztopioną lub startą, do drugiej bakalie, formować paschę układać warstwami masę – ciemna jasna na końcu przyozdobić wiórkami bakaliami według uznania.
MAZUREK PRZEKŁADANY Z MASĄ GRYSIKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Polewa:
Sposób przygotowania:
Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec w temp. 180 oC na złoty kolor.
Krem: z mleka, kaszy, cukru waniliowego i żółtek ugotować masę, ostudzić i utrzeć z kostką masła. Ciasto przekładać warstwą dowolnych powideł i warstwą masy.
Polewa: Roztopić masło, dodać miód, cukier i bakalie, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą wyłożyć na wierzch ciasta.
Autor przepisu: Wiśniowska Marta
ŻUR WIELKANOCNY
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kwaszenie żuru
Do mąki wlać ciepłą wodę, dobrze wymieszać dodać czosnek, przelać do słoika, przykryć kromką chleba i nakryć gazą pozostawić na 3-4 dni do ukiszenia.
3 l rosołu (może być z wędzonki) lub wywaru jarzynowego, dodać żur, zagotować, dodać chrzan, jajka, wędlinę doprawić do smaku, zabielić 2-3 łyżkami śmietany.
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE Z KROKIECIKAMI I SMAŻONĄ CYKORIĄ
Składniki:
Królik:
Krokieciki:
Cykoria:
Gruszka:
Sposób przygotowania:
Królik: mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje, następnie skropić sokiem z wyciśniętej cytryny
i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor i przełożyć do brytfanki. Całe cebule i marchewkę pokrojoną w grube plastry zeszklić na tłuszczu i przełożyć do mięsa. Do tej samej patelni wlać szklankę wody i zagotowany wywar przelać do brytfanki. Dodać pokrojone pieczarki, pietruszkę, czosnek, przyprawy i zalać ½ l wody. Dusić od przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 h następnie dodać piwo i dusić dalej przez około 1 h. Gdy będzie miękkie wyjąć z brytfanny a powstały sos zagęścić śmietaną z mąką (sos można przecedzić). Ponownie włożyć mięso, przed podaniem posypać natką pietruszki.
Krokieciki: Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, dodać gałkę muszkatołową, jaja, mleko i powoli razem wymieszać. Włożyć do rękawa i wyciskać piramidki na blasze. Piec w 200 oC przez 15 minut - na złoty kolor.
Cykoria: Umyć, przekroić, wyciąć kaczan i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron pod przykryciem, przyprawić wegetą i pieprzem, na koniec dodać śmietanę.
Gruszka: Nadziać gniazdo gruszki żurawiną.
Autor przepisu: Dorota Becker
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ I ANANASEM
Składniki:
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w plastry marynujemy w czosnku i przyprawach przez noc. Następnie lekko obsmażamy na smalcu z obu stron. Układamy w naczyniu kapustę, karkówkę, pokrojonego ananasa, zalewamy syropem z puszki. Przykrywamy i dusimy około 1 godz. 30 min.
Autor przepisu: Małgorzata Mazur
Strona 1 z 2