Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - Sernik z kratką

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

SERNIK Z KRATKĄ

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • ½ szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

 

Ser:

  • 2 kg sera białego
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • Budyń śmietankowy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bakalie według uznania

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy, ¼ odkładamy, pozostałą część wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem następnie dodajemy ser cały czas ucierając, następnie dodać budyń i proszek do pieczenia, na koniec pianę z białek delikatnie mieszając. Masę serową wylać na ciasto, z pozostałego ciasta zrobić kratkę. Piec 1 godz. 30 min. w 180 oC

Do pobrania