Ułatwienia dostępu
Tort z ajerkoniakiem
Składniki:
Ciasto:
Masa:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Piec w 200 oC przez 30 min. Ostudzić.
Masa: Żelatynę rozpuścić. Masło z cukrami utrzeć na puszystą masę, 3 zółtka wymieszkać z adwokatem (odłożyć 2 łyżki likieru) i stopniowo dodawać do masy. Dodawać powoli żelatynę, ucierać do momentu tężenia. W tym czasie ubić śmietanę (można dodać śmietan-fix), ¼ ubitej śmietany odłożyć do ozdobienia. Następnie ubić 3 białka na sztywno i wymieszać powoli z masą. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę następnie skropić pozostałym likierem i ozdobić śmietanką według uznania. Obłożyć rurkami. Wstawić do lodówki na 4 – 5 godzin.
Autor przepisu: Dorota Becker