Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - Tort z ajerkoniakiem

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

 Tort z ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj,
  • 140 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 75 g migdałów zmielonych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

  • 9 łyżeczek żelatyny,
  • 100g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • ¼ l likieru adwokat,
  • 500 ml śmietanki 30 %,
  • 3 jaja,
  • 2 opakowania rurek waflowych,
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Piec w 200 oC przez 30 min. Ostudzić.

Masa: Żelatynę rozpuścić. Masło z cukrami utrzeć na puszystą masę, 3 zółtka wymieszkać z adwokatem (odłożyć 2 łyżki likieru) i stopniowo dodawać do masy. Dodawać powoli żelatynę, ucierać do momentu tężenia. W tym czasie ubić śmietanę (można dodać śmietan-fix), ¼ ubitej śmietany odłożyć do ozdobienia. Następnie ubić 3 białka na sztywno i wymieszać powoli z masą. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę następnie skropić pozostałym likierem i ozdobić śmietanką według uznania. Obłożyć rurkami. Wstawić do lodówki na 4 – 5  godzin.

Autor przepisu: Dorota Becker

Do pobrania