Ułatwienia dostępu
TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
Ciasto ciemne:
Ciasto jasne:
Krem:
Sposób przygotowania:
Ciasto ciemne: Białka ubić z cukrem Na sztywną pianę, dodać żółtka. Następnie kakao
i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.
Ciasto jasne: Białka ubić z cukrem na koniec dodać zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia. Piec w 180 oC przez 35 minut.
Krem: Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkami, mąką i kakao. Pozostałą część mleka zagotować cukrem i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
Ciemne ciasto przekroić na pół, przekładać: ciemne, krem, jasne, krem, ciemne. Polać polewą i przyozdobić według uznania.
Autor przepisu: Helena Pieniądz