Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - MAZUREK PRZEKŁADANY Z MASĄ GRYSIKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

 MAZUREK PRZEKŁADANY Z MASĄ GRYSIKOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • ½  szklanki cukry kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,

 

Krem:

  • ½ l mleka,
  • Kostka masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Cukier waniliowy

Polewa:

  • Bakalie,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec w temp. 180 oC na złoty kolor.

Krem: z mleka, kaszy, cukru waniliowego i żółtek ugotować masę, ostudzić i utrzeć z kostką masła. Ciasto przekładać warstwą dowolnych powideł i warstwą masy.

Polewa: Roztopić masło, dodać miód, cukier i bakalie, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą wyłożyć na wierzch ciasta.

 Autor przepisu: Wiśniowska Marta

Do pobrania