Ułatwienia dostępu
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE Z KROKIECIKAMI I SMAŻONĄ CYKORIĄ
Składniki:
Królik:
Krokieciki:
Cykoria:
Gruszka:
Sposób przygotowania:
Królik: mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje, następnie skropić sokiem z wyciśniętej cytryny
i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor i przełożyć do brytfanki. Całe cebule i marchewkę pokrojoną w grube plastry zeszklić na tłuszczu i przełożyć do mięsa. Do tej samej patelni wlać szklankę wody i zagotowany wywar przelać do brytfanki. Dodać pokrojone pieczarki, pietruszkę, czosnek, przyprawy i zalać ½ l wody. Dusić od przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 h następnie dodać piwo i dusić dalej przez około 1 h. Gdy będzie miękkie wyjąć z brytfanny a powstały sos zagęścić śmietaną z mąką (sos można przecedzić). Ponownie włożyć mięso, przed podaniem posypać natką pietruszki.
Krokieciki: Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, dodać gałkę muszkatołową, jaja, mleko i powoli razem wymieszać. Włożyć do rękawa i wyciskać piramidki na blasze. Piec w 200 oC przez 15 minut - na złoty kolor.
Cykoria: Umyć, przekroić, wyciąć kaczan i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron pod przykryciem, przyprawić wegetą i pieprzem, na koniec dodać śmietanę.
Gruszka: Nadziać gniazdo gruszki żurawiną.
Autor przepisu: Dorota Becker