Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - KRÓLIK DUSZONY W SOSIE Z KROKIECIKAMI I SMAŻONĄ CYKORIĄ

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

 KRÓLIK DUSZONY W SOSIE Z KROKIECIKAMI I SMAŻONĄ CYKORIĄ

Składniki:

Królik:

  • 1 tuszka królika,
  • 5 szalotek,
  • 10 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cytryny,
  • 1 szklanka piwa,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 – 4 łyżki masła,
  • Przyprawy
  • Zielona pietruszka

Krokieciki:

  • 60 dag ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • 20 g masła,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 ½ łyżki mleka

Cykoria:

  • 2 cykorie,
  • Masło,
  • Wegeta,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki śmietany 18%

Gruszka:

  • Gruszka z syropu,
  • Żurawina

Sposób przygotowania:

Królik: mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje, następnie skropić sokiem z wyciśniętej cytryny
i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor i przełożyć do brytfanki. Całe cebule i marchewkę pokrojoną w grube plastry zeszklić na tłuszczu i przełożyć do mięsa. Do tej samej patelni wlać szklankę wody i zagotowany wywar przelać do brytfanki. Dodać pokrojone pieczarki, pietruszkę, czosnek, przyprawy i zalać ½ l wody. Dusić od przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 h następnie dodać piwo i dusić dalej przez około 1 h. Gdy będzie miękkie wyjąć z brytfanny a powstały sos zagęścić śmietaną z mąką (sos można przecedzić). Ponownie włożyć mięso, przed podaniem posypać natką pietruszki.

Krokieciki: Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, dodać gałkę muszkatołową, jaja, mleko i powoli razem wymieszać. Włożyć do rękawa i wyciskać piramidki na blasze. Piec w 200 oC przez 15 minut -  na złoty kolor.

Cykoria: Umyć, przekroić, wyciąć kaczan i smażyć na wolnym ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron pod przykryciem, przyprawić wegetą i pieprzem, na koniec dodać śmietanę.

Gruszka: Nadziać gniazdo gruszki żurawiną.

Autor przepisu: Dorota Becker

Do pobrania