Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - Pasztet wielkanocny

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

strona projektu

PASZTET WIELKANOCNY

Składniki:

  • 30 dag karkówki
  • 30 dag filet z piersi kurczaka
  • 10 dag słoniny
  • 1 marchewka
  • ½ średniego selera
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 jaja surowe
  • 4 jaja gotowane
  • Bułka
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz ziołowy,
  • Liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Namoczyć grzyby i je ugotować. Słoninę, mięso oraz warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć aby zmiękły. Ostudzić, zmielić razem z grzybami. Do masy dodać 2 surowe żółtka, odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku), śmietanę, sól, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Do wyrobionej masy dodać pianę z dwóch jajek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować smalcem, wypełnić do połowy masą mięsną, ułożyć ugotowane jaja i wyłożyć pozostałą cześć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45 minut.

Autor przepisu: Stowarzyszenie im. Ks. J. Twardowskiego działające na rzecz rozwoju Hermanowic

Do pobrania