Ułatwienia dostępu
ROLADA MIĘSNA Z JAJKIEM OTULONA BOCZKIEM
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do głębokiej miski dać mielone mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Na stole rozłożyć płat foli aluminiowej, delikatnie posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt na grubość palca. Na środku układać jajka jedno za drugim, uformować roladę przekładając mięso wokół jajek. Gotową roladę obłożyć plastrami boczku. Całość razem z folią delikatnie przełożyć do prostokątnej foremki, przykryć folią i ponacinać w kilku miejscach. Piec 40 minut w 1800 po tym czasie zdjąć folię i zapiec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia się boczku.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kniażycach
JAJKA FASZEROWANE Z AVOCADO I ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaka przekroić na pół, avocado obrać i wydrążyć pestkę, rozdrobnić razem z żółtkami, dodać przyprawy, jogurt, majonez oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Liście sałaty oczyścić i wyłożyć na talerz. Łososia pokroić w paski, pastę nakładać do białek, na wierzch układać ruloniki z łososia. Przygotować dip z pozostałego jogurtu majonezu szczypiorku i koperku, dekorować według uznania.
Autor przepisu: Kobiety Aktywne Prałkowce
PASZTET WIELKANOCNY
Składniki:
Sposób przygotowania:
Namoczyć grzyby i je ugotować. Słoninę, mięso oraz warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć aby zmiękły. Ostudzić, zmielić razem z grzybami. Do masy dodać 2 surowe żółtka, odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku), śmietanę, sól, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Do wyrobionej masy dodać pianę z dwóch jajek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować smalcem, wypełnić do połowy masą mięsną, ułożyć ugotowane jaja i wyłożyć pozostałą cześć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45 minut.
Autor przepisu: Stowarzyszenie im. Ks. J. Twardowskiego działające na rzecz rozwoju Hermanowic
GALARETKA WIELKANOCNA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żelatynę dodać do bulionu, przygotować brytfankę wykładając ją folią spożywczą. Wlać część wywaru ostudzić, następnie układać warstwami kolejno jaja w plastrach, wywar, groszek, wywar, pomidory w kostkę, wywar, ogórki zawinięte w szynkę, wywar, brokuł do góry ogonkami, wywar do pełna. Po ułożeniu każdej warstwy studzić, a na koniec wstawić do lodówki do pełnego stężenia.
BOROWIKI NA ŁĄCE RZEŻUCHOWEJ
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać. Herbatę zaparzyć. Odkroić 1/3 jaja i wyjąć ostrożnie żółtko. Mniejszą część białka gotować w herbacie 15 minut (kapelusze grzybów). Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami. Białka nadziewać farszem i ustawiać na rzeżusze. Następnie posmarować majonezem i dokleić kapelusze grzybów.
Strona 2 z 2