Lokalna Grupa Działania "Ziemia Przemyska" - Przepisy kulinarne

Ułatwienia dostępu


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

logotypy

strona projektu

ROLADA MIĘSNA Z JAJKIEM OTULONA BOCZKIEM

Składniki:

  • 80 dag mięsa wieprzowego,
  • 7 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 2 łyżeczki Wegety ,
  • 20 dag boczku cienkie plasterki,
  • 1 łyżeczka oleju.

 

Sposób przygotowania:

Do głębokiej miski dać mielone mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Na stole rozłożyć płat foli aluminiowej, delikatnie posmarować olejem, wyłożyć masę mięsną i  uformować prostokąt na grubość palca. Na środku układać jajka jedno za drugim, uformować roladę przekładając mięso wokół jajek. Gotową roladę obłożyć plastrami boczku. Całość razem z folią delikatnie przełożyć do prostokątnej foremki, przykryć folią i ponacinać w kilku miejscach. Piec 40 minut w 1800 po tym czasie zdjąć folię i zapiec jeszcze 10-15 minut  do zrumienienia się boczku.

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Kniażycach

Do pobrania

 

strona projektu

JAJKA FASZEROWANE Z AVOCADO I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 sztuka avocado,
  • Koperek,
  • Opakowanie wędzonego łososia,
  • Jogurt naturalny mały,
  • Majonez lekki,
  • Szczypiorek,
  • Sól, pieprz
  • Sałata zielona

 

Sposób przygotowania:

Jaka przekroić na pół, avocado obrać i wydrążyć pestkę, rozdrobnić razem z żółtkami, dodać przyprawy, jogurt, majonez oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Liście sałaty oczyścić i wyłożyć na talerz. Łososia pokroić w paski, pastę nakładać do białek, na wierzch układać ruloniki z łososia. Przygotować dip z  pozostałego jogurtu majonezu szczypiorku i  koperku, dekorować według uznania.

Autor przepisu: Kobiety Aktywne Prałkowce

Do pobrania

 

strona projektu

PASZTET WIELKANOCNY

Składniki:

  • 30 dag karkówki
  • 30 dag filet z piersi kurczaka
  • 10 dag słoniny
  • 1 marchewka
  • ½ średniego selera
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 jaja surowe
  • 4 jaja gotowane
  • Bułka
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz ziołowy,
  • Liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Namoczyć grzyby i je ugotować. Słoninę, mięso oraz warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć aby zmiękły. Ostudzić, zmielić razem z grzybami. Do masy dodać 2 surowe żółtka, odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku), śmietanę, sól, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Do wyrobionej masy dodać pianę z dwóch jajek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować smalcem, wypełnić do połowy masą mięsną, ułożyć ugotowane jaja i wyłożyć pozostałą cześć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45 minut.

Autor przepisu: Stowarzyszenie im. Ks. J. Twardowskiego działające na rzecz rozwoju Hermanowic

Do pobrania

 

strona projektu

GALARETKA WIELKANOCNA

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej,
  • 10 korniszonów małych,
  • 3 – 4 łyżki groszku konserwowego,
  • 3 – 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 20 różyczek brokułów,
  • 2 jaja ugotowane
  • 2 pomidory,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1 duża żelatyna,
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę dodać do bulionu, przygotować brytfankę wykładając ją folią spożywczą. Wlać część wywaru ostudzić, następnie układać warstwami kolejno jaja w plastrach, wywar, groszek, wywar, pomidory w kostkę, wywar, ogórki zawinięte w szynkę, wywar, brokuł do góry ogonkami, wywar do pełna. Po ułożeniu każdej warstwy studzić, a na koniec wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Do pobrania

 

strona projektu

BOROWIKI NA ŁĄCE RZEŻUCHOWEJ

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 6 saszetek herbaty,
  • 1/3 czerwonej papryki drobno pokrojonej,
  • 2 garście startego oscypka lub rolady ustrzyckiej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • Garść łuskanych i pokrojonych orzechów włoskich,
  • Kopiata łyżka tartego chrzanu
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, obrać. Herbatę zaparzyć. Odkroić 1/3 jaja i wyjąć ostrożnie żółtko. Mniejszą część białka gotować w herbacie 15 minut (kapelusze grzybów). Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami. Białka nadziewać farszem i ustawiać na rzeżusze. Następnie posmarować majonezem i  dokleić kapelusze grzybów.

Do pobrania